//
you're reading...
Αναλύσεις, μεταφράσεις

Η βοσνιακή άνοιξη;

659-Bh1Kr.AuSt.55

Μετάφραση a ruthless critique

Εισαγωγή

Στην Βοσνία μετά την εξέγερση συντελείται μια διαδικασία που την έχουμε δει πολλές φορές. Οι πολίτες μαζεύονται, συζητούν, σε αμεσοδημοκρατικές συνελεύσεις, μιλούν για τα προβλήματα τους. Οι συνελεύσεις είναι βαθιά δημοκρατικές. Μετά την εξέγερση και η διαδικασία αιτημάτων είναι αναπόφευκτη. Όμως η Βοσνία και η Ουκρανία μας δείχνουν ότι η αυτοοργάνωση και η αντιιεραρχία δεν λένε τίποτα από μόνες τους, είναι μορφές διαχείρισης ενός ήδη υπάρχοντος κοινωνικού υλικού. Φαίνεται ότι οι διαδηλωτές ανά τον κόσμο προσπαθούν με κάθε μέσο να επαναφέρουν την δημοκρατική υπόσχεση του ελέγχου επί των συνθηκών ζωής. Αυτό από τη μία δείχνει ότι σκοπός των εξεγερμένων ανα τον κόσμο είναι ο έλεγχος της ζωής τους-κάτι που η αλλοτριωμένη δυναμική της αξίας τους έχει στερήσει προ πολλού- από την άλλη φαίνεται ότι η υπαγωγή και ο φετιχισμός είναι τόσο έντονος που η εσωτερική αντίφαση της δεν γίνεται ακόμα στόχος των εξεγερμένων αλλά η διαχείριση της.

Η Βοσνιακή άνοιξη.

Στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη άρχισε να δημιουργείται μιά  ένωση σε εθνικό επίπεδο της  οποίας ο σκοπός είναι να αλλάξει τη συμπεριφορά και την κυβερνητική πολιτική .

Πριν από τρεις εβδομάδες , οι μεγαλύτερες βιομηχανικές πόλεις στην Ομοσπονδία της Βοσνίας , όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι Βόσνιοι και το μικρότερο, οι Κροάτες, άρχισαν μαζικές διαδηλώσεις . Οι εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους , διεκδικώντας τα εισοδήματα που έχασαν λόγω  του νόμου για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων. Η νεολαία βγήκε στους δρόμους , γιατί για αυτή δεν υπάρχει εργασία στη Βοσνία , βγήκαν επίσης φτωχοί συνταξιούχοι και βετεράνοι του πολέμου .

Στις 7 Φεβρουαρίου αυθόρμητες διαδηλώσεις κατέληξαν σε βία και συγκρούσεις με την αστυνομία . Ωστόσο , μετά από αυτά τα δραματικά γεγονότα οι διαδηλωτές άρχισαν να καθορίζουν τα αιτήματα τους . Παντού στη Βοσνία και την Ερζεγοβίνη άρχισαν εργασίες που ονομάζονται συνελεύσεις των πολιτών – μια προσπάθεια να γίνει μια εξέγερση πολιτών, δυνατό να  διατυπώσει συγκεκριμένους στόχους .

Ωστόσο , οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν σχεδόν καθημερινά , αλλά ;όχι τόσο μαζικά . Μαζί με τις διαδηλώσεις οι άνθρωποι πρόθυμα πάνε στις συνελέυσεις ,και αυτή η διαδικασία είναι κάτι που επεκτείνεται . Κατά τη συνέλευση, κάθε συμμετέχων έχει τη δυνατότητα να εκφράσει σύντομα συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς να αλλάξει η κατάσταση , τι να απαιτήσουμε από τις αρχές κτλ . Στη συνέχεια, περνά μια ψηφοφορία για τις καλύτερες ιδέες , οι οποίες συμμετέχουν στη διαμόρφωση των τελικών τοπικών ομάδων εργασίας για διάφορα θέματα .

Ο Καθηγητής  στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Σαράγεβο Asim Muykich επισκέφθηκε την συνέλευση των πολιτών στην πρωτεύουσα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης , και ήταν έκπληκτος , οι άνθρωποι στέκονται σε μια μακρά ουρά για να πάνε στη μεγάλη αίθουσα της νεολαίας στη συνέλευση . » Και να σκεφτεί κανείς ότι εκεί δεν δίνουν τίποτα , ούτε κάποιος δημοφιλής τραγουδιστής δεν έπαιζε – λέει ο Muykich . – Είμαι πολύ χαρούμενος για το γεγονός αυτό , καθώς ασχολούμαι  με τη μελέτη της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων . Ήμουν ευτυχής που έβλεπα στον κόσμο μιά καυτή επιθυμία να προωθήσουν την πολιτική διαδικασία , να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των πολιτικών της κοινότητάς τους , κάτι που δεν είχαμε , τουλάχιστον για τα τελευταία είκοσι χρόνια . «

Βασικά , οι άνθρωποι ζητούν να εξεταστούν τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης ,και απαιτώντας να μπει τέλος στα εξωφρενικά υψηλά εισοδήματα των πολιτικών, τα οποία προέβλεπε πολιτική απόφαση των ίδιων.

Περιέργως , οι πολιτικοί δεν επιτρέπουν στους πολίτες τις συνελεύσεις . Ο Asim Muykich λέει ότι στην πρώτη[συνέλευση] οι άνθρωποι άρχισαν να κάνουν ερωτήσεις, και δεν σχημάτιζαν μια εναλλακτική δομή εξουσίας . Ωστόσο ,οι συνελεύσεις σχεδιάστηκαν εξ ολοκλήρου με τον αντίθετο τρόπο : επί του παρόντος δεν επιτρέπουν κάποια μορφή ηγεσίας , κάποια κάθετη δομή, και προσπαθούν όσο το δυνατόν να αναπτυχθεί μια οριζόντια δομή . Δηλαδή , η συνέλευση πρέπει να παραμείνει ανοιχτή σε διαφορετικά συμφέροντα , διαφορετικές ομάδες ανθρώπων , χωρίς ιεραρχία , η οποία είναι χαρακτηριστική για την κεντρική διαχείριση των πολιτικών κομμάτων .

Ο δημοσιογράφος και ντοκιμαντερίστας Refik Hodzic είναι ένας από τους συντονιστές της συζήτησης στις πόλεις του Σεράγεβο και της Τούζλας . Είπε ότι αμέσως μετά τις διαδηλώσεις η εξουσία ξεκίνησε την πολιτική χειραγώγηση και δυσφήμιση των διαμαρτυριών . Σε ένα τμήμα της χώρας , στην Ομοσπονδία , οι Βόσνιοι πολιτικοί υποστήριξαν ότι οι διαδηλώσεις διοργανώνονται εκτός χώρας . Ενώ Βόσνιοι Κροάτες πολιτικοί ισχυρίστηκαν ότι ενορχηστρώθηκαν εναντίον τους από το εσωτερικό . Οι Σέρβοι ότι είναι μια επίθεση κατά της ομόσπονδης Δημοκρατίας της Σερβίας . «Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια ! – λέει ο Refik Hodzic. -Οι συνελεύσεις πολιτών ήταν μια απάντηση στην πολιτική χειραγώγηση για να πούμε ξεκάθαρα ποια είναι τα αιτήματα των διαδηλωτών . Έτσι, οι άνθρωποι είναι σε θέση να μιλήσουν άμεσα και να εκφράσουν τις ανάγκες τους , χωρίς να χρειάζεται να απευθυνθούν στους πολιτικούς.

Τώρα έρχεται το δεύτερο στάδιο της ανάπτυξης των συνελεύσεων -η σύσταση των ομάδων εργασίας των ανθρώπων που έρχονται και επιθυμούν να ασχοληθούν με συγκεκριμένα θέματα , συγκεκριμένες περιοχές . Για παράδειγμα , η νομική προστασία των κρατουμένων διαδηλωτών , ή τα προβλήματα των βετεράνων του πολέμου , ή τη διατύπωση σαφών απαιτήσεων στα κοινοβούλια των καντονιών και της Ομοσπονδίας .

Η ολομέλεια των πολιτών της πόλης Τούζλα έχει γίνει ένα πρότυπο για άλλες πόλεις . Τώρα στις συνελεύσεις , ο αριθμός των οποίων αυξάνεται , οι ομάδες που δημιουργούνται είναι κυρίως για να συντονιστούν οι δράσεις με κάθε άλλη πόλη , αλλά μέχρι τώρα αυτό είναι σε εξέλιξη.

Με την ευκαιρία , στο αρχικό στάδιο στις συνελεύσεις είχε απαγορευτεί να χρησιμοποιούνται κάμερες . Πιστευόταν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον αγωνιστών , για παράδειγμα, μπορεί να μείνει κάποιος χωρίς εργασία . Αλλά τώρα ο φόβος είναι προφανώς μικρότερος και πλέον δεν απαγορεύεται.
«Ακόμη και τα εθνικά κόμματα , τα κυβερνώντα της χώρας , ακόμη και εγκληματίες πολιτικοί,  όλοι αρχίζουν να αλλάζουν τις προτεραιότητές τους –  λέει ο Refik Hodzic . – «Μιλούν λιγότερο για  τα εθνικά ζητήματα , και περισσότερο για τα κοινωνικά ζητήματα . Αυτός είναι ο στόχος μας να επιτύχουμε την πλήρη λογοδοσία των πολιτικών , και όχι να αλλάξουμε ή να επιβάλλουμε τις πολιτικές αποφάσεις με τη βία . Γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι η συνταγματική έννομη τάξη της χώρας , ξέρουμε ποιος  έλαβε την πλειοψηφία των ψήφων στις εκλογές . Αλλά είμαι βέβαιος ότι τώρα κάθε πολιτικός που θέλει να πάει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και τόσο καιρό επαναλαμβάνει την εθνικιστική ρητορική που υποδαυλίζει το μίσος και να σπέρνει το φόβο , αγνοώντας τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες των πολιτών , θα το σκεφτεί ξανά σοβαρά «, – δήλωσε ο Βόσνιος δημοσιογράφος .

Από τις πόλεις της Τούζλας και του Σεράγεβο έρχονται πληροφορίες ότι οι πολίτες τους έχουν απαιτήσει  από  την κυβέρνηση και τους πρωθυπουργούς των εν λόγω καντονιών ,και ότι οι πολιτικοί έχουν υπογράψει μια δήλωση ότι παραιτούνται εκούσια από  τους υψηλούς μισθούς και τα προνόμια τους, που λάμβαναν για ένα έτος από τη λήξη της θητείας τους

το αρχικό εδώ

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρχείο

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: